research paper topics +916382814563
Hi there, welcome to our site, we are your complete phd guidance spot, where you can expect a high quality work. Your work will be secured since we neither have tie-up with any university nor outsource your work. We don’t share your details with other clients. The person next to you might also be our client, but you may not know… we are that confidential. And our employees are full-time workers.

Research Methodology Question Bank with Answers Pdf

Research Methodology Interview Questions for Fresher/ Experienced:-

Your Questions Include,
  • What Is Research Methodology?
  • In What Way are Qualitative & Quantitative methods beneficial?
  • When should carry out Qualitative & Quantitative methods?
  • Why Conjoint Methodology is Important?
Research Methodology Multiple Choice Questions (MCQs) & Answers for PhD Entrance Exam/Test. These objective-type questions on research methodology are very important. (Research Methodology MCQ Questions & Answers PDF Download) (UPDATED)

Research Methodology Question Bank with Answers Pdf
Research-methodology-question-bank-with-answers-pdf

Research methodology is actually a detailed method or a standard technique utilized for the identification, selection, processing, and analyzing information about a topic. In a research paper, the methodology part will let the reader to seriously evaluate and deeply understand the research topic. Your research methodology must answer 2 research questions, i.e. it must states about the method or generation of data collection, and how it was analyzed? You research methodology must be based on various method such as, experiments, surveys, questionnaires, case studies, interviews, trails, observations, interview and more. You can categorize your research methods on the basis of 4 types, they are: observational method of data collection, experimental technique, simulation technique, and derived method.

You can download the research methodology question paper with the research methodology question bank with answers pdf. There are more than 100 questions (and answers) about research methods pdf. We give you the latest updates on research methodology important questions and answers pdf, research methodology 2 marks questions and answers pdf, long questions on research methodology, research methodology question paper anna university, short questions on research methodology, research methodology sample paper, business research methods question bank, research methodology one mark questions pdf, quantitative methods questions and answers pdf free download, journals on research methodology pdf, research methodology long questions, data preparation process in research methodology pdf, and more.

Our team HIGS will give you up-to-date information about biostatistics questions bank with answers pdf, research methodology test questions and answers, research methodology pdf free download, business research methods previous question papers, research methodology sample papers, and more.

Our clients also like us for the following services,

  • University registration
  • Guide selection
  • Topic selection
  • Research proposal writing
  • Research paper writing
  • Research paper editing
  • SCI journal publication
  • Scopus journal publication
  • IEEE journal publication
  • Elsevier journal publication More..

Get to know your best deals & Calculate your own price

UGC journal publication ,Annexure 1& 2 journal publication,Q1 journal publication ,Journal revision , Thesis writing , Thesis editing , Viva process , Guideship .
1. _______ is referred to as "the father of research on teaching"?
  • a) N. L. Gage
  • b) David Berliner
  • c) Egon Brunswik
  • d) Donald T. Campbell
  • Answer: a. N. L. Gage
2. The main purpose of research in education is to _________
  • a) Increase social status of an individual
  • b) Increase job prospects of an individual
  • c) Help in the personal growth of an individual
  • d) Help the candidate become an eminent educationist
  • Answer: d. Help the candidate become an eminent educationist
3. _______ refers to inferring about the whole population based on the observations made on a small part
  • a) Pseudo-inference
  • b) Objective inference
  • c) Inductive inference
  • d) Deductive inference
  • Answer: c. Inductive inference
4. Sampling is advantageous as it ________
  • a) Saves time
  • b) Helps in capital-saving
  • c) Both (a) and (b)
  • d) Increases accuracy
  • Answer: c. Both (a) and (b)
5. Random sampling is helpful as it is __________
  • a) Reasonably accurate
  • b) Free from personal biases
  • c) An economical method of data collection
  • d) All the above
  • Answer: d. All the above
6. Tippit table refers to ____________
  • a) Table of random digits
  • b) Table used in sampling methods
  • c) Table used in statistical investigations
  • d) All the above
  • Answer: d. All the above
7 . Type-I Error occurs if ___________________
  • a) The null hypothesis is rejected even though it is true
  • b) The null hypothesis is accepted even though it is false
  • c) Both the null hypothesis as well as alternative hypothesis are rejected
  • d) None of the above
  • Answer: a. the null hypothesis is rejected even though it is true
8. _________ is a preferred sampling method for the population with finite size
  • a) Systematic sampling
  • b) Purposive sampling
  • c) Cluster sampling
  • d) Area sampling
  • Answer: a. Systematic sampling
9. Research and Development become the index of development of country. Which of the following reasons are true with regards to this statement?
  • a) Because R&D targets the human development
  • b) Because R&D can improve the standard of living of the people in a country
  • c) Because R&D reflect the true economic and social conditions prevailing in a country
  • d) All the above
  • Answer: d. All the above
10. Which of the following is not an essential element of report writing?
  • a. Research Methodology
  • b. Reference
  • c. Conclusion
  • d. None of these
  • Answer: d. None of these
11. Testing hypothesis is a ________
  • a. Inferential statistics
  • b. Descriptive statistics
  • c. Data preparation
  • d. Data analysis
  • Answer: a. inferential statistics
12. Is it possible to apply projective techniques for exploratory investigation?
  • a. Yes
  • b. No
  • Answer: a. Yes
13. What is the purpose of doing research?
  • a. To identify problem
  • b. To find the solution
  • c. Both a and b
  • d. None of these
  • Answer: c. Both a and b
14. Which method can be applicable for collecting qualitative data?
  • a. Artifacts (Visual)
  • b. People
  • c. Media products (Textual, Visual and sensory)
  • d. All of these
  • Answer: d. All of these
15. Which of the following is non-probability sampling?
  • a. Snowball
  • b. Random
  • c. Cluster
  • d. Stratified
  • Answer: a. Snowball
16. In group interview there are _______
  • a. One interviewer and one interviewee
  • b. More than one interviewer and one interviewee
  • c. One interviewer and more than one interviewee
  • d. More than One interviewer and more than one interviewee
  • Answer: c. one interviewer and more than one interviewee
17. Which of the following are associated with behavioral observation?
  • a. Non-verbal analysis
  • b. Linguistic analysis
  • c. spatial analysis
  • d. All of these
  • Answer: d. All of these
18. Uniting various qualitative methods with quantitative methods can be called as……..
  • a. Coalesce
  • b. Triangulation
  • c. Bipartite
  • d. Impassive
  • Answer: b. Triangulation
19. Multistage sampling is a ________
  • a. Probability sampling
  • b. Non-Probability sampling
  • Answer: a. Probability sampling
20. Hypothesis is..........
  • a) Conclusion drawn from existing literature
  • b) Interpretation of data
  • c) Relation between variables
  • d) Comparison of assumptions
  • Answer: (B) Interpretation of data
21. In which of the following research methodologies, manipulation and control of variables and randomization of sample are 2 of the basic necessities..........
  • a) Ex-post facto research
  • b) Descriptive research
  • c) Case study research
  • d) Experimental research
  • Answer: (d) Experimental research
22. Which one of the following is the main feature of qualitative research?..........
  • a) Avoids positivist assumptions and data analysis
  • b) Subscribe to pre-existing categories
  • c) Collects data in numerical form
  • d) Uses the empirical methods of data analysis
  • Answer: (a) Avoids positivist assumptions and data analysis
23.Which of the following methodology is being used in empirical researches? ..........
  • a) Inductive method
  • b) Deductive method
  • c) Initiative method
  • d) Scientific method
  • Answer: (d) Scientific method
24. In which research methodology, manipulation of independent variable and control of extraneous variables are neither possible nor desirable? ..........
  • a) Experimental method
  • b) Ex post facto method
  • c) Historical method
  • d) Descriptive survey method
  • Answer: (b) Ex post facto method
25. In which of the following, there is a greater flexibility in both the methodologies and process of research? .........
  • a) Ethnography and phenomenology
  • b) Descriptive survey and impact studies
  • c) Experimental and observation based studies
  • d) Ex-post facto and historical studies
  • Answer: (a) Ethnography and phenomenology
26. Which of the following sequences correctly represents the steps of research using a quantitative paradigm? ........
  • a) Hypothesis framing, hypothesis testing, conclusion, and reporting
  • b) Establishing a research problem, hypothesis framing, hypothesis testing, generalization and conclusions and implications of result.
  • c) Problem identification, sample selection, developing a research design and field work.
  • d) Defining a problem, survey of related studies, sampling, data collection, and data analysis.
  • Answer: (b) Establishing a research problem, hypothesis framing, hypothesis testing, generalization and conclusions and implications of result.
27. A researcher administers an achievement test to assess and indicate the possible effect of an independent variable in his/her study. The distribution of scores on the test is found to be negatively skewed. On the basis of this, what can be started with regard to the difficulty level of the test? .........
  • a) The test is very easy
  • b) The test is very difficult
  • c) The test is neither easy nor difficult
  • d) The test is easy and needs normalization
  • Answer: (a) The test is very easy
28. The personalized and contextualized references are permissible in which type of reporting of researches? ........
  • a) Experimental research
  • b) Historical research
  • c) Ethnographic research
  • d) Survey based research
  • Answer: (c) Ethnographic research
29. In which of the following methodology of research, hypotheses are usually implied rather than being explicit? ........
  • a) Descriptive survey method
  • b) Historical method
  • c) Experimental method
  • d) Ex-post facto method
  • Answer: (b) Historical method
30. Which is the research methodology predominantly used to study cultural anthropology? ........
  • a) Interview
  • b) Panel discussion
  • c) Participant observation
  • d) Focus group discussion
  • Answer: (c) Participant observation
31. Which among the following is NOT related to qualitative research? ........
  • a) Thematic analysis
  • b) Case study
  • c) Discourse analysis
  • d) Survey method
  • Answer: (d) Survey method
32. Experimental researches are aimed to........
  • a) Establish association between variables
  • b) Describe variables
  • c) Study the application of theory
  • d) Study trend analysis
  • Answer: (a) Establish association between variables
33. Through which of the following methodologies of research “cause and effect” relationship is focused?.........
  • a) Historical method
  • b) Experimental method
  • c) Ex-post facto method
  • d) Case study method
  • Answer: (b) Experimental method
34. Quantitative research is otherwise known as ........
  • a) Ethnographic approach
  • b) Unstructured approach
  • c) Descriptive approach
  • d) Structured approach
  • Answer: (d) Structured approach
35. The main purpose of research in education is to........
  • a) Increase social status of an individual
  • b) Increase job prospects of an individual
  • c) Help in the personal growth of an individual
  • d) Help the candidate become an eminent educationist
  • Answer: (d) Help the candidate become an eminent educationist
36. Sampling is advantageous as it..........
  • a) Saves time
  • b) Helps in capital-saving
  • c) Both (a) and (b)
  • d) Increases accuracy
  • Answer: (c) Both (a) and (b)
37. Random sampling is helpful as it is.........
  • a) Reasonably accurate
  • b) Free from personal biases
  • c) An economical method of data collection
  • d) All of the above
  • Answer: (d) All of the above
38. ------------ refers to inferring about the whole population on the basis of the observations made on a small part
  • a) Pseudo-inference
  • b) Objective inference
  • c) Inductive inference
  • d) Deductive inference
  • Answer: (c) Inductive inference
39. Different people hold ------------- of the same thing
  • a) Same and different
  • b) Same
  • c) Different
  • d) None of the above
  • Answer: (c) Different
40. In “RESEARCH” “R” means..........
  • a) Role
  • b) Retain
  • c) Relly
  • d) Round
  • Answer: (b) Retain
41. Which technique is generally followed when a population is finite? .......
  • a) Purpose sampling technique
  • b) Area sampling technique
  • c) Systematic sampling technique
  • d) None of the above
  • Answer: (c) Systematic sampling technique
42. Which of the following is a non-probability sample?
  • a) Quota sample
  • b) Simple random sample
  • c) Purposive sample
  • d) (a) and (c) both
  • Answer: (d) (a) and (c) both
43. A researcher selects a probability sample of 100 out of the total population. It is .........
  • a) A cluster sample
  • b) A random sample
  • c) A systematic sample
  • d) A stratified sample
  • Answer: (b) A random sample
44. A good hypothesis must be .........
  • a) Formulated in such a way that it can be tested by the data
  • b) Precise, specific, and consistent with most known facts
  • c) Of limited scope and must not have global significance
  • d) All of the above
  • Answer: (d) All of the above
45. Field study is related to .........
  • a) Real life situations
  • b) Laboratory situations
  • c) Experimental situations
  • d) None of the above
  • Answer: (a) Real life situations
46. In the word “RESEARCH” “A” means..........
  • a) Articulate
  • b) Artist
  • c) Article
  • d) None of the above
  • Answer: (a) Articulate
47. Research is based upon ........
  • a) Rating scale
  • b) Experiments
  • c) General principles
  • d) Scientific methods
  • Answer: (d) Scientific methods
48. The main condition which must be followed by research is ..........
  • a) Honest exploration
  • b) Knowledge of facts and principles
  • c) Standardized findings and conclusions
  • d) All of the above
  • Answer: (d) All of the above
49. Researches are generally treated as “identity symbols” of a nation because, ........
  • a) Researches reflect the progress of a nation
  • b) Researches focus on human development
  • c) Researches help in acquiring international prestige
  • d) All of the above
  • Answer: (d) All of the above
50. Validity of a research can be improved by .........
  • a) Taking the true representative sample of the population
  • b) Eliminating extraneous factors
  • c) Both of the above measures
  • d) None of the above
  • Answer: (c) Both of the above measures

There some more possible steps are available to get your best research methodology strategy. You can just formulate your research question, and just refer some effective background information, process your research questions, process your research topics, use some tools and locate your sources. And analyze your source materials, organize and write and find out the research method for your research.

Thus, here you have just referred some of the most frequent research methodology questions. And also we have given the simplest form of collecting your research methodology. You can just refer it and proceed. Research methodology and the above mentioned techniques will refer your simply “how” to find out the correct way for your research.